Október első felében 9 új pályázati lehetőséget ígér a kormány összesen 120 milliárd forintos keretösszeggel. Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára beszámolója szerint, az alábbi pályázati lehetőségekkel lehet számolni első körben a 2014-2020-ig terjedő költségvetési időszakban:

Fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázat:

A GINOP, vagyis a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban keretén belül 4 milliárd forint keretösszeggel indul a pályázat, ami mikro- és kisvállalkozások indításához nyújt majd támogatást.

A támogatott összeg nem visszatérítendő, a nyertes pályázóknak először oktatáson kell részt venniük, ahol vállalkozói ismereteket fognak tanulni, majd üzleti tervet kell készíteni, az elfogadott üzleti terv megvalósításához vehető igénybe a támogatás.

A Fiatalok vállalkozóvá válását segítő pályázatról részleteket még nem tudunk, de az elmúlt években ugyanilyen témájú pályázatokból következtetünk arra, hogy mire lehet majd a támogatást igényelni. Íme az összefoglaló – a teljesség igénye nélkül:

  • cégalapítás költségei, cégalapítás ügyvédi költségei
  • eszközbeszerzés
  • anyagbeszerzés
  • foglalkoztatás
  • online megjelenés kialakítása
  • piacra jutás támogatása (vásárokon, kiállításokon való megjelenés)
  • marketingeszközök beszerzése
  • képzések támogatása
  • tanácsadás támogatása (marketing, könyvelés, adó, jog)
  • immateriális és szabadalmak megvásárlása

Munka és magánélet összeegyeztetését szolgáló projektek:  

Szintén a GINOP keretén belül indul majd a kiírás 4 millárd forint keretösszeggel. A pályázat célja az atipikus, otthoni, részben otthoni foglalkoztatás elősegítése.

Kis- és középvállalkozások eszközbeszerzése és kapacitásbővítése: 

Az ehhez kapcsolódó támogatás keretösszege 5 milliárd forint lesz, és további 5 milliárd forintot biztosítanak a kis- és középvállalkozások külpiacra jutásának segítésére.

25 évnél fiatalabb munkavállalók támogatása:

A pályázat keretein belül azokat a fiatal munkavállalókat szeretnék támogatni, akik 25 év alattiak és nem rendelkeznek felsőfokú végzettséggel vagy szakképesítéssel.

Kisgyermekkori nevelés támogatása:

Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretén belül 1,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak iskolák, óvodák és egyéb közoktatási intézmények köznevelési programok indításával.

Felzárkóztató egészségügyi szakképzési program:

Szintén az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban 1 milliárd forintos keretet biztosítanak 1000 új szakápoló, gyermekápoló, valamint csecsemőápoló képzésére.

Ivóvízminőség-javítás:

Az egészséges ivóvíz biztosítására a derogációs kötelezettségeknek megfelelően, 8,7 milliárd forintos lesz a keret.

Szennyvízelvezetéssel és szennyvízkezeléssel kapcsolatos fejlesztések:

A kormány 50 milliárd forintot különít el azon települések számára, amelyek 2000 lélekszám alattiak, illetve 2007-2013 között ilyen jellegű beruházást nem hajtottak végre.