lázár jános nfüLázár János a miniszterelnökséget vezető államtitkár az évértékelő sajtótájékoztatón, 2013. december 16.-án 1504 milliárd forintnyi kifizetett támogatási összegről számolt be az adott napig, az év végéig 1600 milliárd forintnyi kifizetéssel számolt, amit az eddigi évekre eddig nem jellemző sikerként értékelt.

A sajtótájékoztató hetén azonban megtörtént, amire senki nem számított, rekordösszegű 154 milliárd Ft támogatást fizetett ki az NFÜ egyetlen hét alatt, így a 2013-as évben kiadott támogatások elérték az 1700 milliárd Ft-ot.

Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség helyettes államtitkára a elmondta, hogy ekkora összegű kifizetésre egyetlen hét alatt még nem volt példa, kiváló, hogy a rendszer ekkora kifizetésre is képes egy hét alatt. Nem szabad azonban ezt a hetet etalonnak venni, hiszen ha minden héten ekkora összegű támogatást fizetne ki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, akkor 2014 tavaszára elfogynának a pályázati pénzek.

A rekordszintű 154 milliárdos heti kifizetéssel együtt a 2007-2013-ig terjedő ciklusban a kifizetett pályázati támogatások 5100 milliárd Ft fölé emelkedett.