Tekintse meg a projektnyitó rendezvényen készült fotóinkat…

A Kis-Tisza Ökocentrum Tiszalök területén kerül megvalósításra, melynek projektnyitó rendezvénye 2014.11.07-én megtörtént, a teljes kivitelezés várhatóan 2015 júliusában ér majd véget. A beruházás várhatóan legalább hat új munkahelyet jelent majd a város számára. Az elnyert támogatás összege 222.421.853Ft.

Az Ökocentrum elsőszámú célja, hogy rávilágítson a környezeti nevelés fontosságára, illetve, hogy az érintett még kiaknázatlan Tiszalöki morotva megismerhető legyen a nagyközönség számára.

A Tiszalöki Kenyérgyári-holtág természeti adottságainak köszönhetően kiváló célpontja a turisztikai fejlesztéseknek. A holtág és környékének értékét növeli, hogy gazdag és bizonyos esetekben egyedi növény- és állatvilággal rendelkezik. A morotva állatvilága rendkívül változatos, számtalan halfaj, kétéltű, puhatestű, vízimadár, illetve emlős otthona ez a terület, melyeknek egy jelentős része védett, vagy fokozottan védett kategóriába tartozik.

Az Ökocentrum lehetőséget teremt a holtág valamint a környező területek élő flórájának és faunájának széleskörű bemutatására. Emellett jelentős továbbképző, ismeretterjesztő szerepet tölthet be a környezeti nevelési célzatú iskolák, óvodák illetve természetvédelmi szervezetek számára.

A fejlesztés megvalósítása két különálló épületben történne meg. Egymás mellett helyezkedne el egy központi közösségi ház és egy fogadó épület. A fogadó épületben helyet kapna többek közt egy mintabolt, büfé, kiállító terem és a szükséges szociális blokkok. A mintaboltban helyi, unikális termékek árusítására lenne lehetőség.

Az egyszintes központi épületben megtalálható lenne egy konferenciaterem, egy kutató és megfigyelő terem, egy bemutatóterem, valamint két oktatóterem.

A központ több helyszínen is tervez kutatási tevékenységet folytatni, valamint a környezeti neveléshez kapcsolódóan terepgyakorlatokat, ökoturisztikai és hagyományőrző programokat szervezni.