Számos pályázatot elnyert céget érintett nehezen az elmúlt években a biztosíték nyújtási kötelezettség. A korábbi szabályozásnak megfelelően a pályázatot nyert cégeknek ingatlanjelzálogot vagy bankgaranciát kellett nyújtani, a kivitelezési időszakban 100%, a fenntartási időszakban 50% mértékig, a pályázaton elnyert összeg erejéig. Szabálytalanság esetén a biztosítékból fedezte az állam a nyertes pályázó számára kifizetett összeget, így az államot nem érte kár az elszámolásoknál.

A pályázók helyzetét tovább rontotta, hogy szükség volt előfinanszírozásra, aminek a megteremtése sok nehézségbe ütközött. Hiszen a vállalkozások forrásai le voltak kötve bankgarancia vagy ingatlan jelzálog formájában, ami már nem volt bevonható hitelfedezetként az előfinanszírozásra.

A január 1-től életbe lépett szabályozás értelmében biztosíték nyújtása nélkül juthat támogatáshoz az a vállalkozás, akinek nincs köztartozása és legalább egy teljes lezárt üzleti éve van. Az új szabályozás nemcsak a 2014-2020-ig terjedő költségvetési időszak pályázataira vonatkozik, hanem az USZT még futó projektjeire is.