Útépítés-pályázatJohannes Hahn regionális politikai biztos szóvivője megerősítette a Magyar Nemzet értesülését, ami szerint 2013.december 10.-én az Európai Bizottság felfüggesztette a kifizetéseket számos magyarországi útépítési projekttel kapcsolatban. A felfüggesztés oka, hogy a Bizottság a korábbi könyvvizsgálatoknál szabálytalanságokat tárt fel a pályázati kiírásokkal kapcsolatban.

Az útépítési beruházások pályázatainak a kiírásánál, olyan diszkriminatív pontokat talált a bizottság, amely gyakorlatilag kizár rengeteg magyarországi céget, illetve más Uniós ország cégei sem pályázhattak a kiírás feltételei miatt, ami nem egyezik az Uniós előírásokkal.

A pályázat szerint csak olyan cégek jelentkezhettek a kivitelezésre, amelyeknek a kivitelezés helyétől 50km-es körzetben telephellyel és aszfaltkeverő üzemmel rendelkeztek.

Az érintett beruházások kb. 70 útszakaszt érintenek, a Bizottság 170 milliárd Ft kifizetését függesztette fel, ami a teljes beruházás kb. 25%-a, legalábbis ezt javasolja Brüsszel.
A becslések szerinti 170 milliárd Ft-ot nem elvennék automatikusan, hanem más „tiszta” projektre lehetne az adott összeget felhasználni.

Az állam a döntés után 150 milliárd Ft-tal szállt be az úthálózatok építésébe, hogy a folyamatban lévő útépítések haladjanak, azonban ha marad a pénzelvonás és a 170 milliárd Ft-ot az államnak kell kifizetni, az óriási lyukat ütne a 2014-es magyar költségvetésen. Elképzelhető, hogy egy ekkora kiadás miatt nem lehet majd teljesíteni a 3%-os hiánycélt sem.

Johannes Hahn szóvivője szerint a magyar hatóságok feladata, hogy felderítsék, hány projektet érintenek a diszkriminatívnak tartott szerződések, miután a hatóság felderítette a szálakat, csak akkor lehet konkrét összegről beszélni. Továbbá elmondta azt is, hogy elvárja Magyarországtól, hogy módosítsa a pályázatok ilyen jellegű kiírásait.

Lázár János a holnapi napon feltételezhetően erről is fog tárgyalni, hiszen holnap Brüsszelbe utazik, ahol regionális és politikai biztossal tárgyal.

A kifizetések újra elindításának a feltétele, hogy a magyar fél elismerje a korrekció mértékét, a pontos összegről még állásfoglalás szükséges. A Bizottság évente kb. 100 alkalommal függeszti fel, különböző pályázatok forrásainak a kifizetését a tagállamokban szabálytalanságok miatt.

 

Complex Cégcsoport