Július eleje óta érhető el az a 85 milliárd forintos Európai Uniós pályázati forrás, amely a mikro-, kis-, és középvállalkozások számára jelenthet fejlődési és előre lépési lehetőséget.

Mikro-, kis és középvállalkozások termelési kapacitásának bővítése

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretein belül megjelent pályázatok elsősorban azoknak a cégeknek lehetnek érdekeltek, akik az eszköz-és gépparkjaikat szeretnék modernizálni, illetve a telephelyeket bővíteni. A 85 milliárdból 65 milliárd forint az erre a célra fordítható keret, pályázatonként pedig 50 – 500 millió Ft közé tehető az elnyerhető támogatás összege. Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságszabályozásért felelős államtitkárának tájékoztatása alapján az elnyerhető pályázati támogatás mértéke jellemzően 50 százalék lesz, azonban egyes esetekben – érinti ez első sorban a feldolgozó ipar területén pályázó vállalkozásokat – a 70 százalék sem kizárt.

Mikro-, kis és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása

A másik, kisvállalkozások körében nagy népszerűséggel üdvözölt támogatás a vállalkozások piaci elhelyezkedésének javítását és a munkahelyek megőrzését szolgálja. Az első sorban a feldolgozó ipart érintő lehetőség elérhető keretösszege összesen 20 milliárd forint. Rendkívül fontos, hogy a szabad vállalkozási zónákat érintő területeken a feldolgozó ipar mellett egyéb szektorban aktív vállalkozások számára is elérhető a pályázat lehetősége, ennek keretösszege 10 milliárd forint, pályázatonként pedig 5 – 50 millió forint az az összeg, amelyre lehet pályázatot benyújtani.

Fordulópontot jelenthet egy-egy vállalkozás számára a támogatás

A hazai mikro-, kis és középvállalkozások számára rendkívüli lehetőség, hogy ekkora keretösszeg nyerhető el. Mind a két esetben jelentős az előre lépés feltételeinek megteremtésére a lehetőség, mindazonáltal természetesen a pályázat bizonyos feltételeket is leszögez. Amellett, hogy legalább 2 éven keresztül a vállalkozás létszáma nem csökkenhet, az árbevétel növekedését is bizonyos százalék felett kell produkálni.

A pályázat benyújtására a lehetőség nagymértékben egyszerűsödött, azonban számos olyan apró részlet lehet, amelyekre nem árt odafigyelni. A Complex Cégcsoport széles körű tapasztalatával segít Önnek eligazodni a pályázati lehetőségekkel kapcsolatban, kérjen Ön is még ma időpontot!