Dr. Vitályos Eszter a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a 2014-2020-ig terjedő programozási időszakra vonatkozó10 beadott operatív programból 6-ra jóváhagyását adta az EU.

Az eddig jóváhagyott Rászoruló személyeket támogató operatív programokon túl, az alábbi programok is jóváhagyást nyertek, amit az alábbi összegekkel hagyott jóvá az Európai Bizottság:

  • Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program, 2733 milliárd Ft
  • Terület- és településfejlesztési Operatív Program, 1231 milliárd Ft
  • Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program, 288 milliárd Ft
  • Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program, 1215 milliárd Ft
  • Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program, 1200 milliárd Ft

Az államtitkár ismertette, hogy az az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programot, még nem hagyták jóvá, a közigazgatás fejlesztési programmal pedig további tárgyalások folynak Brüsszellel, várhatóan március közepéig.

A Vidékfejlesztési Programmal kapcsolatban Brüsszel már visszajelzett, jelenleg a válaszokat dolgozza fel a minisztérium, még vannak elfogadás alatt álló pontok. Ha minden pont elfogadásra kerül, az a Vidékfejlesztésnek 12 000 milliárd Ft fejlesztési lehetőséget fog biztosítani.

A felelős államtitkár beszélt továbbá a pályázatok indulásának előfeltételéről, a monitoring bizottságok felállításáról. A monitoring bizottságot az adott szaktárca állítja fel, elnöküket pedig Orbán Viktor miniszterelnök Úr nevezi ki. A monitoring bizottságok feladata lesz a felhívások megtárgyalása, a célkitűzéskehez kapcsolódó munka értékelése, eredmények értékelése, jelentések elfogadása.

Bevezetésre kerül az éves fejlesztési keret. A integrált közlekedésfejlesztési és az energiahatékonysági operatív programoknál már megtörtént a jóváhagyás, de a végrehajtás formája megújul. A támogatások könnyebben lesznek elérhetőek, de a pályázóknak szigorúbb feltételeknek kell majd megfelelnie.